Jeg bruker også mye tid på sosialisering- og miljøtrening i de 8 ukene eller lenger valpene i et kull er hjemme hos oss da jeg er svært opptatt av at valpene skal få et best mulig utgangspunkt i sitt nye varige hjem. Kull hjemme hos oss blir født i en valpe kasse i stua vår som vi avgrenser et område rundt slik at tispa får tilstrekkelig ro den første tiden, men vi håndterer valpene fra de blir født og jeg er veldig bevisst på de sensitive periodene tidlig i valpenes liv.

Jeg har bla. lest at «Valpens evne til å føle er utviklet allerede før fødsel, noen mener også at valpene kan føle at vi stryker tispa på buken.» Den primære sosialiserings perioden til valpene er fra 3-5 ukers alder og valpene er avhengige av tilstedeværelse av mennesker. Derfor har vi dem sammen med oss i stue og etter hvert som de vokser til på kjøkkenet og andre steder både innen- og utendørs(hvis været tillater det), for at de skal bli vant med mennesker og vanlig huslyder slik som TV, matlaging og støvsuging etc. Vi har de også med i bil når de er rundt 6 uker gamle slik at de skal bli godt vant bilkjøring og nye steder. Tilknytnings perioden hos hund er fra ca.6 ukers alder fram til den er omkring 16 uker gammel.

Kildehenvisning: Valpesosialisering av Gry Løberg.

Her er også flere lenker:


Sosialisering – Norsk Kennel Klubb

Etiske grunnregler – Norsk Kennel Klubb

«The hip joints of all dogs are normal at birth. The joints continue to develop normally as long as full congruity is maintained between the acetabulum and the femoral head… The acetabular rims are stimulated to grow by mild traction applied by the joint capsule and gluteal muscles attached along their dorsal borders, and from pressure by the femoral heads upon the articular surfaces… The morphologic characteristics of the complex hip structure show that biomechanical behavior is the prime influence in the growth of this joint.» (Riser 1985)

For noen år siden kom jeg også tilfeldigvis over denne artikkelen: Hip Dysplasia: Can a Shape and Surface og Whelping Box Prevent it? og det virker jo veldig logisk og har siden da sørget for at valpene som fødes her hos oss har godt feste i underlaget i valpekassen og bytter den gjerne ut med en litt konkav hundeseng så snart jeg føler at det er trygt nok for valpene. Det ligger mye tanke bak valpe kassen og underlaget i alle fall, og etter hvert som de vokser til så får de mer og mer boltreplass på gummi matter eller forskjellige hunde – tepper og fra 5 – 6 ukers alderen får de prøve seg på alt mulig slags type underlag for å trene på å takle ulike miljø. Har skrevet mer om HD tidligere i : Del 5 Valpekjøpere & valg av valp

7) Exercise is good and bad
Exercise strengthens the muscles of the legs and pelvis, and this will increase the stability of the hip joint. But all exercise is not created equal.

Puppies raised on slippery surfaces or with access to stairs when they are less than 3 months old have a higher risk of hip dysplasia,while those who are allowed off-lead exercise on soft, uneven ground (such as in a park) have a lower risk (Krontveit et al 2012). Dogs born in summer have a lower risk of hip dysplasia, presumably because they have more opportunity for exercise outdoors (Ktontveit et al 2012). On the other hand, dogs from 12-24 months old that regularly chase a ball or stick thrown by the owner have an higher risk of developing dysplastic hips (Sallander et al 2006). 

The most critical period for proper growth and development of the hip in dogs is from birth to 8 weeks old, so the type of exercise the puppies are exposed to is most important during this time.

https://www.instituteofcaninebiology.org/blog/the-10-most-important-things-to-know-about-canine-hip-dysplasia

Personlig legger vi også vekt på mest mulig naturlig bevegelse for valpene og fri utfoldelse på mest mulig naturlig måte og underlag så tidlig som mulig. Jeg pleier også å aktivisere valpene tidlig med preging av nye lukter og etter hvert god – bit søk på en matte eller lignende, vi har også laget en valpe – gym som de liker å herje med når de vokser til. Vi utvider også plassen som de har til rådighet i takt med utviklingen hos valpene, slik at de får utvikle seg så «normalt» som mulig, så vi legger i grunnen så lite begrensninger som mulig for valpenes fysiske utfoldelse. Ved vårt første kull i 2009 så gjorde vi et forsøk på å «sperre» valpene inne på et eget valpe – rom men vi innså raskt at det var nytteløst, og derfor har vi nå lært å utvide boltre-plassen istedenfor å begrense den. Vi har valpene sammen med oss i stua og etter hvert kjøkken, gang, badet etc. det eneste vi sperrer av er for deres egen sikkerhet som trappen ned og rundt peis-ovnen og tv’n der det er ledninger o.l.

Valpe – gymmen hjemme

Det har i mange år vært gitt feilaktig råd om at man skal bære hunden opp trapper det første året! Dette har ingen hensikt i forhold til utvikling av HD. Den enste som har glede av det er kiropraktoren, og vi har nok ryggplager som vi har på folk!

Valpen skal ha en fornuftig utvikling, der den gradvis venner seg til nye miljøer og lærer å koordinere seg, utvikle musklene sine og balansen sin. Vi skal være forsiktig med stor belastning, som tung kløv og trekk før hunden er utvokst. Man bør heller ikke begynne å trene hunden med sykkel før den er utvokst, da dette kan gi for stor belastning.

https://www.dyreklinikk.no/aktuelt/hofteleddsdysplasi-og-andre-skjelettsykdommer/

I den grad det er mulig så har vi også valpene utendørs så mye som det lar seg gjøre avhengig av årstid og vær etc. Jeg forsøker å ha litt fokus på å få de til å gjøre ifra seg utendørs så tidlig som mulig da det både letter «min jobb» som oppdretter og det går da etter mitt inntrykk raskere å få de stuerene når de reiser til sine nye hjem. Mange nye valpe kjøpere behandler nok valpene sine med «silke-hansker» og det er naturlig for mennesker å være forsiktige med valper, men etter mitt skjønn så må de også få lov til å være valp og misforstå meg rett ikke «dulles» alt for mye med eller overbeskyttes. Det er selvfølgelig vårt ansvar å passe godt på dem og ikke utsette dem for altfor mye for tidlig for raskt, men de må få utsettes for nye ting og bør miljø trenes i korte perioder ganske ofte i starten, MEN start opp først etter at de er blitt trygge på/i sitt eget hjem. En ok veiledning etter min mening er å utsette dem for det du selv mener at de skal takle som voksne hunder så tidlig som mulig, som for eksempel bil kjøring, å sove i bur, barn, andre dyr, reise, å bli passet eller være hos andre evt. dagspass på kennel osv.

Valpen bør læres å håndteres av nye folk som for eksempel veterinærer ifra dag 1, tann sjekk og ta på labber etc. De må få lov til å snuble og ramle overende og å slå seg litt, og så mener jeg personlig at valper må også få lov til å løpe mest mulig løs/fritt i forskjellige terreng slik at de får utviklet motorikk og muskler. Det er også helt naturlig at de smaker på det meste så om de spiser jord eller tygger på pinner eller et eller annet så la dem få spise det, da lærer de seg ofte fort at det ikke er så godt. Istedenfor å lære seg at det er kjempegøy når matmor eller matfar løper etter seg og prøver å få et eller annet ut av valpe – kjeften. Valpe kjøpere bør fortsette med miljø treningen med valpen i alle fall ut det første året og jeg pleier ofte å gi mine kjøpere et miljøtreningsskjema som veiledning. Skjema for sosialisering og miljøtrening av valp hos ny eier man trenger slett ikke gjøre alt som står på skjemaet men det kan være noe der som man ikke har tenkt på at hunden/valpen kan reagere på eller bør/kan utsettes for.

Det er faktisk opp til oss oppdrettere som avler å ivareta rasen vår. Det er vi som avler som har «makten» i den form at det er vi som «bestemmer» hvilke hunder vi skal avle videre på og velger ut kombinasjoner av avlsdyrene våre. Alle oppdrettere bør være sitt ansvar bevisst og «belønningen» for alt arbeidet er virkelig uvurderlig når man ser at sine egne valpe kjøpere lykkes!