Del 1: Mine egne tanker om oppdrett&avl

Jeg har fått endel spørsmål om hva eller hvordan jeg tenker og gjør angående oppdrett & avl den siste tiden og vil prøve å skrive/blogge litt rundt dette temaet. Først og fremst så må jeg bare skrive at avl på hunder er alltid en risiko uansett hvor mye man tror man vet på forhånd. Derfor er min absolutte erfaring hittil at jo mer man «vet» om avlsdyrene jo bedre, det gjelder selvsagt både negative og positive. Det går blant annet på at det er en forferdelig følelse å oppdage ting som man burde visst på forhånd i etterkant. Snakker av egen erfaring her…

“Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better.” ~ Maya Angelou 

Den genetiske perfekte hunden eksisterer ikke, og derfor bør etter min mening de som driver med god avl være så realistiske og ærlige at de ser «svakhetene» og «styrkene» til sine egne avlsdyr, da det er oppdretter som kjenner sin egen hund best. Naturlig nok må man da ha en målestokk, derfor har vi bla.jaktprøver og utstillinger. Mange tror nok at 1 bra hund + 1 bra hund = topp avkom, men slik er dessverre ikke realiteten eller genetikken. Skal ikke begi meg inn på genetikk her men avkom får 50% gener fra hver av sine foreldre. https://skienhundeskole.no/artikler/genetikk.html

Jeg har jo som alle andre også vært nybegynner og da vi hadde vårt første kull visste vi kun at vi ville ha/beholde en valp selv. Det ble et kull på 7 valper 3 tisper og 4 hannhunder hvor vi endte opp med å beholde 2 avkom selv. Sett i ettertid var det nok ikke så lurt å beholde 2 like gamle kullbrødre selv fordi man får dobbelt opp med arbeid og det kreves utrolig mye tid fordi begge krever omtrent samme mengde egentrening og oppfølging, MEN det var UTROLIG lærerikt for oss! 2 kullbrødre som er ganske like men dog ganske ulike personligheter, veldig interessant å se hvordan de er like foreldrene sine på ulike måter.

Da vi hadde dette kullet så ante vi jo ingenting om avlsplaner eller at det forelå en HD-restriksjon på rasen feks. derfor måtte vi jo HD – røntge hannhunden vår i etterkant for å få registrert kullet. Det viste seg jo at begge foreldrene hadde svak HD, C – hofter. På den tiden visste jeg vel ikke hva det innabar, vi hadde jo to «klinisk» friske hunder i våre egne øyne. Siden vi beholdt 2 avkom selv og fikk HD-røntget de til B – hofter så tenkte ivertall jeg som så at det ikke var så dårlig kombinasjon mtp.hofter likevel? Av 7 avkom i første kull ble 5 røntget og 3 hadde B – hofter og 2 C – hofter, derfor ville jeg prøve med en annen hannhund som var HD – fri for det måtte jo bli bra tenkte jeg… men neida, det ble 4 avkom der 3 ble røntget og det ble B+C – hofte, C – hofte med sekundære forandringer og D – hofte.

Som oppdretter var det for meg personlig svært skuffende å avle hunder som ikke bør brukes videre i avl i tillegg var det veldig mye fokus på HD, men lysten til å drive med oppdrett var så sterk at vi bestemte oss for å importere en tispevalp ifra Finland i 2012. Jeg kjente til morslinjen som var fransk importert og jeg hadde sett andre avkom etter Bonnee på jaktprøver så derfor var jeg ganske sikker på at det kom til å være gode jaktlige egenskaper. Tanken min bak denne importen i utgangspunktet var hvis hun viste seg å være frisk helsemessig etc. så kunne jeg evt.bruke «hvilken som helst» norsk hannhund på henne, noe som jeg oppdaget i ettertid var en ren illusjon.

Når vi hadde vårt første kull kjøpte jeg boka «Valping – drektighet, fødsel og valpestell» og den boka har vært mitt uvurderlige oppslagsverk. Jeg bruker den som min «oppdretts-bibel»

Når jeg velger hannhund ser jeg etter hva som kan bli en god kombinasjon, jeg velger meg også ut et par hovedtrekk som jeg ønsker å «forbedre» i neste generasjon feks. jaktlyst, eksteriøret, HD, gemytt, viltfinnerevne. Jeg prøver å tenke langsiktig og jeg har som mål at det skal være hunder som passer til både nybegynnere og den erfarne jæger. Det er jo begrenset hva man kan forbedre på 1 generasjon derfor tenker jeg langsiktig, da bør man jo også vite mest mulig om hva som ligger bak avlsdyrene man velger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.