Litt dårlig vær men hva gjør vel det når Van’t Passant Heart of Chelsea fikk Excellent m.CK og Cert på Fauske Fuglehundklubb sin utstilling 24.Juni 2017! Hun ble 2 beste tispe men var den eneste som var jaktpremiert. Så da ble jeg ekstremt glad og kjempefornøyd eier! ?

2 av Chelsea og Aylo sine avkom ble også stillt i Fauske denne dagen og Lomi-Benelli av Valhall fikk Very Good og 1.Konk i Unghundklassen. Lomi er så flink til å stå fint når hun er inne i ringen, tror at hun kommer til å bli enda finere når hun får utviklet seg enda mer i kroppen. 😀

Lomi-Benelli av Valhall

Lagopus Lago av Valhall fikk Excellent og 1.Konk i Åpen Klasse Hannhund. Ingen hannhunder fikk CK/Certifikatkvalitet. Tror nok at Lago kunne fått CK hvis han hadde hatt litt mer ringtrening. Lago er en meget flott hannhund og han har utviklet seg kjempebra siden jeg så ham sist for 1 år siden. Han beveget seg veldig bra, men ville ikke stå helt i ro når dommeren skulle gå over ham, men det er altså bare en treningssak.

Et av mine utstillingsbånd fikk han også på samvittigheten for da jeg drev å «varmet» opp med han før vi skulle inn i ringen tok han stand på en fuggel og bykset plutselig etter den så det tynne utstillings-båndet i lær som jeg bruker på Chelsea bare røyk sund. Men heldigvis har jeg lært å være forberedt på det meste og har alltid med meg ekstra utstillingsbånd når jeg drar på utstilling. 😉

Lagopus Lago av Valhall

Mange undervurderer treningen som må til for å få vist hundene sine godt nok frem i ringen på utstillinger. Som med alt annet så er man nødt til å trene for å bli god! 😀 Husk at når man entrer ringen så er man en «selger». Du skal «selge» hunden din til dommeren. Intet produkt er feilfritt, og det vet selgeren fordi man kjenner sitt produkt.

Idet man entrer ringen, må man være bevisst om at dommeren har én oppgave; å finne de hundene som etter hans/hennes mening skal ha de beste premieringene. Om din hund skal være blant de som skal konkurrere hele veien til BIR og BIM, så kan man ikke slappe av inne i ringen, men hele tiden sørge for å vise fram hunden på en måte som fremhever fordelene og ikke svakhetene.

Du skal få dommeren til å «kjøpe» akkurat din hund og i ringen har du kun få minutter på deg til å vise fram hunden. Dommeren bruker ca.3-4 minutter på hver hund. Det inkluderer den tiden det tar å skrive kritikken, så i praksis har du rundt 2 minutter på deg. Det finnes mange ulike måter å «handle» hunder på, teknikker og tradisjoner kan variere fra rase til rase og man må «se og lære» hva som gjelder for ens egen rase.

Men to ting er felles, uansett rase eller framføring:

Hunden skal alltid stå på 4 bein når dommeren ser på den, eller går over den. Når man blir bedt om å bevege hunden skal den alltid trave. Med andre ord: Hunden skal aldri sitte, ligge, galoppere, gå eller bevege seg i passgang når den er til bedømmelse.

Dommeren vil alltid ta et overblikk over klassen før han/hun begynner bedømmelsen av den enkelte hunden. Jo bedre trent hunden er, jo lettere er det å vise den slik som den bør vises. Har man en hund med eksteriøre svakheter som også er dårlig trent og lite håndterbar, er mulighetene for å oppnå et bra resultat deretter. En  hund med en eller flere eksteriøre svakheter kan godt vinne stort om den lar seg vise på en måte som framhever de sterke sidene godt nok.

Tar tilslutt med et klassisk eksempel bilde på hvordan man IKKE bør stille opp sin hund, just for fun. 😛 Hvilken hund ville man plassert som nr.1 her?