I helgen var det utstilling med Chelsea og det ble Excellent, 3.Konk i Brukshundklassen med kjempefin kritikk: «49 cm. Meget god type og størrelse. Utmerket hode m.godt kjønnspreg. Velansatte ører. God hals og skulder. Noe mer forbryst ønskes. Pels og kropp i utmerket stand. Velansatt hale. God benstamme og gode poter. Effektive bevegelser. Utmerket temperament.» 🙂

Meg & Chelsea i ringen.

Datter av Chelsea & Aylo: Lomi-Benelli av Valhall stillte i Unghundklassen og fikk Very Good og 1.konk. 🙂 Andre resultater finner man her på: Rana Jeger- & Fisk sin hjemmeside.

Til slutt noen tanker om varierende resultater på utstilling som jeg har hentet ifra boka «Med hund på Utstilling» av A.Buvik, K.Hansen og J.Kolpus fordi jeg opplever endel negativitet og usportslig opptreden iblant på utstillinger som jeg tror skyldes uvitenhet i mange tilfeller. «Noe som ofte opprører og forvirrer ferske utstillere er at bedømmelsen og premieringen på en og samme hund kan variere ganske mye, faktisk enkelte ganger ifra den ene dagen til den andre. Mange tar det som et bevis på at hundeutstillinger bare er tull og tilfeldigheter. Selvsagt kan det forekomme situasjoner hvor denne karakteristikken kan ha noe for seg.

Ekteriør-dommere kan ha svært varierende bakgrunn og forutstninger, i tillegg til at de altså bare er vanlige mennesker som kan ha en dårlig dag på jobben innimellom. Men rasestandardene kan gi stort rom for tolkninger, og den enkelte hund, som er et levende, dynamisk individ og kan faktisk presentere seg ganske så ulikt fra en dag til en annen. Alle hunder har feil, men hvilke feil de har og hva den enkelte dommer legger vekt på kan gi ulike utslag. For eksempel vil en rasespesialist kanskje ikke kunne akseptere et hode som ikke følger standarden helt, og sette ned premiegraden av den grunn, til tross for at hunden har utmerkede bevegelser. En annen dommer derimot, blir betatt av hundens flotte bevegelser og overser feilene i hodet som han istedet kan betegne som «bra».

Denne typen ulike prioriteringer kan fort gi seg utslag i en premiegrads forskjell og forvirre den ferske utstilleren. Andre ting som spiller inn er konkurransen. Hvis din egentlige nokså ordinære hund er alene den ene dagen, eller i selskap med en eller to middelmådigheter, vil den nok kunne framstå som riktig bra eller bra nok for dagen. Er den neste gang inne i en klasse med 6-8 hunder av super kvalitet, så vil den framstå som den klart dårligste. Hundens kondisjon, pels og humør kan også gi store utslag. Selv om premieringene kan variere, vil det i hovedregel være slik at premieringene varierer mest for hunder av middels god kvalitet. Hunder av særdeles høy kvalitet vil nesten alltid være blant de fremste. Og hunder med mange og åpenbare feil vil nesten aldri nå opp. Vi sier nesten, for det kan alltid forekomme unntak som bekrefter regelen.»

Man skal også være klar over at en dommer alltid ser mye mer ifra sin posisjon, enn det tilskuerne og konkurrentene ser ifra noen meters avstand. Det er faktisk helt umulig å gjøre seg opp et korrekt inntrykk av en hund uten å ha «gått over» den med hendene og sett detaljene på nært hold. Det kan være greit å ha dette i bakhodet før man «huffer & oier» seg over en helt «håpløs» og «uforståelig» dommeravgjørelse av en hund som man bare har sett ifra utsiden av ringen!

For å forstå hva dommeren driver med og hva den skrevne kritikken egentlig betyr, og for å kunne lykkes i utstillings-ringen over tid er det viktig at du selv kjenner til de viktigste anatomiske uttrykkene som benyttes. Og, enda viktigere at man faktisk forstår hva de betyr!

Bare de utstillerne som er intressert i andres hunder og i bedømmelsen generelt, vil skaffe seg tilstrekkelig lærdom til etterhvert å kunne vurdere kvaliteten på egne hunder og vite hva som er «godt nok» og ikke. Hunder er avlet for ulik bruk, og dette påvirker anatomien deres. Dermed er det ikke mulig å lage noen tegning av hvordan den perfekte hund skal være bygget fordi dette varierer fra rase til rase. Kunnskap om anatomi må derfor knyttes opp imot rasekunnskap.

Så mitt hovedbudskap er at man bør tenke litt før man kommer med kommentarer og vær for all del positiv og blid! 😀

Her er link til en side med et glimrende eksempel på at resultater på utstilling kan variere ifra dag til dag, akkurat som på jaktprøver! 😉

http://hunden.no/blogg/blogg.html?bid=5270&blid=61138